Как децата работят и се учат на занаят в Турция ? Една история от Одрин !

След едно от поредните ми посещения в Турция и по-специално в град Одрин осъзнах , че сме много далеч от реалният бизнес и , че трябва само да гледаме и да се учим !

Може да се каже , че България има една от най-неблагоприятните среди за развитие на един бизнес в цяла Европа, но също така може да се каже , че Турция , която не е член на ЕС е може би най-добре развитата страна на старият континент !

На 19.07.2014г. бях на бизнес среща в Одрин и искам да споделя какво видях .
Турците макар и малко изолирани от ЕС , могат да предадат един урок по търговия на ЕС .

След първата ми среща , която свърши около 13ч. , реших да отида в някои ресторант и да обядвам , но точно на паркинга , където бях паркирал видях един бус !
Този бус беше поне на 25 години и в него имаше хладилник , скара , абсорбер , който беше изведен през тавана на бусът . Иначе самото бусче , беше с уникална по-рода си модификация , която позволяваше да се пазарува и от двете му страни. До тук нищо нетипично за една Турция , търговия на всеки метър .
Какво ми направи огромно впечатление ? Собственикът на буса , беше майстор готвач и правеше телешките кюфтета , но с него имаше и едно дете на около 12 години , което видно имаше слухови проблеми . Беше с апаратче и не можеше да общува лесно .
Когато дойдох пред “ресторанта” – буса , детето дойде буквално за секунди , беше си написало и нарисувало , какво има за ядене с цените . Аз избрах един сандвич с традиционен турски хляб , с осем малки телешки кюфтенца и лютив сос ! Детето отиде и предаде поръчката на майстора . След 2 минути , майсторът каза нещо на детето и то се изстреля на спринт на някъде !
Къде , си казах аз , сигурно има някакъв проблем ! След 2 минути детето идваше пак на спринт с две големи торби с турски хляб и аз разбрах , че няма проблем , а това е просто бизнес .
Там бизнесът е качествен и експресен и няма никакво време за губене . Реших да поговоря с майстора (собственикът на “ресторанта”-буса) .
Питах го , защо е взел това дете и защо така бързат и той ми разказа :
Ние в Турция , наемаме винаги по-едно дете независимо от възрастта , независимо какви физически проблеми има , важното е да е изпълнителен ! Плащаме им малко – 5 до 10 лири на ден , което е равно на 3 до 7лв. на ден , така те от малки си изкарват прехраната , когато са във ваканция ! Също така се учат на труд и осъзнават колко трудно идват парите ! Питах го , добре де , те са само деца , не трябва ли да играят ? Той ми каза , че в Турция така се възпитават децата , игра след работа , след училище и след ученето ! Първо трябва да учат и да станат умни , после трябва да се научат на труд и занаят и накрая ако имат време и сили за игри , да играят ! Това е изцяло техен избор , но те винаги избират да работят пред това да играят , защото така облекчават семействата си !

Бях абсолютно шокиран , но после като се замислих , стигнах до заключението , че по-добре да е ангажирано едно дете с работа и учение , отколкото с това да се чуди на коя пейка какво да изпие и изпуши – както е в България !

Определено това не е най-хуманното отношение към подрастващите , но е много по-полезно за тях и за цялата нация . Трудът и усетът към търговията са нещо безценно и точно заради това икономически България и Турция нямат съпоставки сега . Преди 25 години България е била в пъти по-добре икономически развита , но сега просто сме джуджетата на Европа !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *