История от Одрин част 2 – учете се бизнесмени !!!

Днес ще ви разкажа, за още един прийом в бизнесът видян лично от мен в Южната ни съседка Турция 

business-meeting

 

Колко сме далеч , колко ще сме далеч и как може много лесно да спечелим един клиент на своя страна с дребни жестове !
Всяка моя среща в Одрин преминава по един и същ начин, може би точно заради това с тях се работи по-гладко. Когато отивам в Одрин нагласата ми за преговори е много позитивна и винаги отивам с настроение .
Сега всеки от вас се пита , добре де какво толкова правят , че е толкова доволен Никола !
Ето как протича една среща в Турция :
Стандартно за всяка среща там , още при влизането целият персонал в помещението стават прави и те посреща , независимо кой е шефа и кой е работника в помещението – всички  !!!
Вие правите ли го ?
Турците не знаят какво имаш в джоба , не гледат каква кола караш , не следят колко еднакви цифри имаш в телефонният ти номер , за тях е важно кой те праща и какво предлагаш !
Когато дойде някой друг след теб за среща, не бързат да приключат срещата, а ти отдават цялото си внимание !
Телефони не използват по време на срещата , за тях това е неуважително .
Веднага след настаняването ни винаги предлагат : чай , кафе , сода , вода или ядене като джигер (ще разкажа в друга публикация , какво е това , защото ако не сте яли турски джигер , значи просто не сте яли хубав дроб), но това е друга тема !!! След като те накарат да се почустваш като канцлерът на Германия , започва и срещата , съответно ти се чувстваш уверен и важен , което е от огромно значение ! До тук съм сигурен , че вие не правите всичко това за един клиент !!! А тези които до сега си казват , че това са глупости , никога няма да имат успеваемостта на съседите ни от Турция .
По време на срещата “патронът”(така се казва на турският шеф) винаги ви гледа в очите и никога не ви прекъсва , клати глава и слуша. Не се прави на по-умен от вас , напротив гледа да изчерпи максимално много информация , а информацията е пари , нали ?
Ако случайно секретарката ви прекъсне, оххххх тогава има 2 минути конско за нея, а вие продължавате да си задавате въпроса , дали все пак не сте канцлерът на Германия !
Изпращането става пак от целият персонал, раздаване на визитки , химикали и рекламни брошури на фирмата , препоръка към друг бизнесмен и топло изпращане!
Може би това е една от многото причини Турция да се развива , а ние да тъпчем от 1990 година, има още десетки такива , но просто трябва да се обедите сами.
В Турция препоръката е много важна , без нея сте никой, с нея сте някой !!!
Не съм открил топлата вода с тази информация , която ви подавам в малка порция , но поне се научете на нещо , защото всеки клиент е важен !

Поредната незначителна публикация от Никола Минков !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *