WordCamp София 2015 през моя обектив!

Тази година присъствах на WordCamp София 2015 и мога спокойно да кажа, че останах доволен от това, което видях, чух и научих!

Имаше много интересни лекции на много високо техническо ниво и днес ще спомена за тези лекции и лектори, които наистина бяха изключително полезни. Само да вметна, че присъствах само на 50% от лекциите и не мога да се изкажа за всички, което значи че тези лекции и лектори, които не съм споменал не са били скучни или безинтересни, просто няма как да изкажа мнение за тях! Важно е да кажа също, че най-голямото удоволствие на една такава конференция е да видиш колеги, познати и приятели от бранша от цяла България, с които обикновено се виждаме само по такива събития!

 

За минем през няколко лекции, за да добиете и Вие представа за тях:

Номер едно задължително трябва да бъде @PeterNikolow и неговата покъртителна лекция за скоростта на WordPress и как да я оптимизираме!

Естествено като SEO Expert мен това ме вълнува изключително много, защото както всички знаем, скоростта на един сайт е пряко свързан с неговото класиране в Google. Препоръчвам на всеки колега в нишата да отдели малко време и да изгледа лекцията на Петър Николов, защото може само да спечели от това!!!

 

Следващата лекция, която беше много полезна за мен е тази на @NoelTock, който ни изкърти с данни за социалните мрежи!

Интересно за мен беше, че кратките видеа са много по-успешни като способ за трафик, отколкото дълги статии. Кратки видеа според него са такива около 20-30-40 секунди, които подобно на една инфографика ви разказват за един продукт. Потребителя смила съдържание за 30 секунди, което обикновено чете за повече от 5 минути. Браво Noel 🙂

 

@Luca Sartoni с “Why the plumber always wins”. Или казано на български с две думи “Ценете си труда колеги”.

Много сполучлива лекция, която би трябвало да послужи за пример на много колеги и на мен естествено! Важно е да си ценим труда, защото ние сме професионалисти, защото ние сме добри в това което правим, защото ние използваме скъпи инструменти /софт/ и не можем да си позволим да прави сайтове за 3$, както ще видите в следващото изображение!

 

Последния в моя списък е, но не на последно място по представяне е @Marco Heijnen и неговата лекция за “Момента в който ми хакнаха сайта!

Той  разказа как са му хакнали сайта въпреки, че  е бил добре защитен. Описа ни какви мерки за сигурност е взел, но и какво може още да се желае от към сигурност. Много полезна лекция и макар и повечето от нас да смятат, кой ще се пробва да хакне моя сайт, кой съм аз? Това изобщо не е важно, защото атаките се правят произволно, ниокй не се интересува от вас, а от бройката!

 

За финал ще завърша с това с което и започнах! Най-приятната част на тези конференции са всички контакти с нови колеги, които не познаваме или познаваме само виртуално. Също така доброто настроение което цареше през цялото време беше много положително за всички. Относно организацията на WordCamp 2015 София, мога само да кажа, че определено беше на ниво и за миг не почувствахме нещо което липсва или нещо, което не е направено правилно! Аз лично искам да благодаря на всички организатори, лектори, сивите тениски, колегите и спонсорите за успешната конференция тази година! Сега малко бонус снимки от мен, както се вижда някой припадаха от …, а на други трябва да кажем просто БЛАГОДАРИМ ВИ 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *